Vrijwilligerswerk Afrika: Community in Rwanda in Afrika

Vrijwilligerswerk in training en/of met je handen


In Rwanda werken we samen met een heel bijzonder project dat in het noordwesten van het land ligt, prachtig in de heuvels en vlakbij het bekendste nationale park Virunga, met de gorilla's.

Het is een echte plattelandsomgeving waar mensen nog heel eenvoudig leven en je genoeg kunt doen om hen een klein beetje verder te helpen. En waar je zelf ook veel van kunt leren, inhoudelijk en van het bijzondere contact met de mensen. De activiteiten zijn divers, zowel als je je handen uit de mouwen wilt steken, als wanneer je training of onderwijs wilt geven. Lees hieronder de belangrijkste activiteiten.

Ten slotte verblijf je bij een heel leuk concept, waar veel te doen is: muziek, dans en lokale gebruiken.
Land:Rwanda in Oost-Afrika, een land dat rustig is, snel ontwikkelt, maar nog steeds kwetsbaar is vanwege de genocide in 1994
Bijzonder:Een project dat arme en kwetsbare communities ondersteunt in hun ontwikkeling
Hoe:Alle leeftijden, alleen, met gezin of als groepje
Duur:Je kunt hier al terecht vanaf 1 week, als vrijwilliger of onderdeel van een reis
Seizoen:het hele jaar door kun je naar Rwanda, in het voor - en najaar zijn er regenseizoenen, maar het land blijft goed toegankelijk met een prettig, matig klimaat
Fair?Ondersteun arme en kwetsbare groepen in de samenleving van Rwanda

Vrijwilligerswerk in Red Rocks Community

Red Rocks Rwanda is heel veelzijdig en ligt in een geweldige omgeving! In een groen dal omgeven door glooiende Rwandese heuvels uitkijkend op de Virunga Vulkanen. Red Rocks is een community concept, waarbij zij vrijwilligers en reizigers ontvangen. Ze ondersteunen de bevolking met allerlei activiteiten, waaronder hun guesthouse & camping. Hier doen lokale jongeren ervaring op voor een baan in toerisme en bouwen zo een duurzame toekomst op.

In deze omgeving verblijf je terwijl je vrijwilligerswerk doet in en rond de community van Red Rocks. Je kunt je hier op veel manieren nuttig maken.


Bouw mee aan huizen voor de community

Niet iedereen in deze omgeving heeft een prettig huis om in te leven. Daarom helpen vrijwilligers met name alleenstaande ouders en wezen met het bouwen of verbeteren van hun huizen. We willen geen werkgelegenheid van lokale arbeiders afnemen, dus het gaat hier om het ondersteunen van de armere bevolking. Je bouwt samen met hen aan huizen die tegen de regen kunnen, knapt de lemen hutten op na het regenseizoen of helpt met het bedenken van betere constructies. Soms maken we huizen geschikt voor reizigers om bij de lokale bevolking te kunnen verblijven. Hierdoor kunnen de mensen een extra centje bijverdienen. De interactie tussen jou en de community is heel bijzonder als je samen aan het werk bent en meer van elkaars cultuur gaat begrijpen.

Ben je handig en vind je het leuk om met bouwen een steentje bij te dragen aan de armere bevolking in Rwanda? Zet dan hier je kennis in als vrijwilliger.


Project rond gezondheid en sanitatie

Het project ligt in plattelandsgebied, waar mensen nog heel eenvoudig van hun eigen landbouw leven. Kennis over gezondheid en hygiëne zijn nog weinig aanwezig. Zo hebben veel families en dorpen nog geen toegang tot schone WC's. Dit is vaak een eerste stap in verbetering van de situatie van Afrikaanse dorpen. Op dit moment sterven nog steeds duizenden kinderen en volwassenen aan het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen (schoon water en WC's). In 2013 ging de opbrengst van Serious Request naar dit soort voorzieningen.

Als je aan een van deze grootste wereldwijde problemen wilt bijdragen, help dan mee latrines te bouwen in Rwanda. Dit kan heel eenvoudig. Op de juiste plek graaf je een gat in de grond, je bouwt een eenvoudig hokje hieromheen en maakt een deurtje. Geen viezigheid dus, het is vooral een bouwproject. Lees hier hoe de WHO, de wereld gezondheidsorganisatie, WC's bouwt.


Help als vrijwilliger in natuurbeheer

Het meeste land in Rwanda wordt gebruikt voor landbouw of ligt braak om er in de toekomst iets mee te doen. Veel bomen zijn de laatste decennia verdwenen. Red Rocks maakt zich er hard voor om weer meer bossen aan te leggen. Hierdoor wordt de grond op de vele heuvels beter vastgehouden, is de waterhuishouding stabieler en wordt meer CO2 opgenomen door de bomen en planeten. Met het planten van de bomen is begonnen rond scholen, ziekenhuizen en kleine dorpjes. Je plant de bomen samen met mensen in de omgeving, zodat je veel van elkaar kunt leren en vele handen licht werk maken.

Wil je als vrijwilliger lekker fysiek aan de slag, dan kun je in een dag bomen planten je energie zeker kwijt.


Help als vrijwilliger mee op het land

Vind je het leuk om op het land te werken en te helpen met de oogst van de gewassen? Het is heel leuk om hier bij de kleine boerderijtjes te helpen bij een lokale familie en hen zo het werk wat lichter helpen maken. Misschien heb je ook nog wel ideeën over hoe ze meer opbrengst kunnen krijgen en minder bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken.

Je bent bij dit werk lekker fysiek bezig en leert het echte lokale leven goed kennen, je komt bij de gezinnen thuis en steunt hen een beetje in hun ontwikkeling. Heel bijzonder om zo een band met elkaar op te bouwen.


Capaciteitsopbouw - training en coaching in vaardigheden

We vinden het belangrijk dat juist de arme communities, waarvan de bevolking weinig opleiding heeft gehad, kunnen groeien. Dat doen we door ze te trainen in heel diverse activiteiten. Allereerst sluiten we daarbij aan bij datgene wat belangrijk is voor de lokale bevolking en waarvan ze al kennis hebben. Denk daarbij aan het runnen van een bedrijfje, financiën en marketing. Maar het kunnen ook andere dingen zijn die leiden tot ontwikkeling, zoals ICT of eenvoudige wegen- of bruggenbouw.

Heb je specifieke kennis van een onderwerp dat wellicht in een arme gemeenschap gebruikt kan worden, laat het dan weten. Het is fijn als je dit in kunt zetten voor de communities in Rwanda.


Verbetering van schoolomstandigheden

Red Rocks werkt ook samen met de lokale scholen. Heb je een achtergrond in onderwijs of vind je het leuk om te helpen op school met extra bijles of activiteiten, dan kun je hier goed helpen.

Je gaat zowel met de kinderen aan de slag als met de docenten. Wellicht kun je zelf van alles leren en breng je iets van jouw kennis mee om de kinderen en school iets van jou te laten leren.

Denk aan lessen in ICT, Engels, creatieve activiteiten, sport en spel, etcetera.


Overige activiteiten en delen van kennis

Net als in andere landen, is het in Rwanda mogelijk dat je ons laat weten waar jouw interesse ligt of waarin je kennis of ervaring hebt. Wij vragen het project dan of ze die kennis kunnen gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan de invoering van hernieuwbare energie en energiebesparing. Dat kan ook voor dit gebied heel belangrijk zijn. Heb je kennis op dit terrein, dan kan de gemeenschap je hulp goed gebruiken.