Vrijwilligerswerk Ghana: in het onderwijs in Afrika

Vrijwilligerswerk Ghana: in onderwijs & begeleiding van schoolkinderen


Je gaat aan de slag met de schoolkinderen en kunt hen op vele manieren helpen: begeleiding, huiswerk, lesgeven, counseling, naschoolse activiteiten, enz. Afhankelijk van je achtergrond en de wensen op de projecten, kijken we welk project of combinatie van projecten het beste aansluit.
Land: Ghana in West-Afrika, een rustig en toegankelijk Engelstalig land
Bijzonder: in de communities in en rond Kpando werkt de lokale bevolking al jaren met internationale vrijwilligers
Hoe: voor alle leeftijden, ook in combinatie met andere projecten
Duur: vanaf 2 weken kun je al terecht, tot een half jaar, vanaf €650
Seizoen: het hele jaar door, startdatum in overleg
Fair? met jouw hulp bouw je mee aan een eerlijker wereld; je betaalt voor je verblijf en ondersteunt de communitie enorm met je inzet

Onze partner in vrijwilligerswerk Ghana

Onze partner voor dit project voor vrijwilligerswerk Ghana is in juli 2009 door vrijwilligers en medewerkers uit de gemeenschap gestart om gezamenlijk de omgeving met zijn communities verder te ontwikkelen. Het project, de uitvalsbasis, ligt in Kpando, een stadje aan het Volta meer in het oosten van Ghana. Het is een prettig stadje met ongeveer 30.000 inwoners, waar behoorlijk wat levendigheid bestaat, terwijl het ook een echt plattelandsgebied is. Het heeft grote verschillen en nog echt traditionele gemeenschappen waar nog weinig voorzieningen zijn.

Er is hier genoeg te doen voor vrijwilligers met een achtergrond in onderwijs en kinderbegeleiding. Maar ook voor gezinnen en stellen is het een heel ideaal project omdat naast de activiteiten die hieronder beschreven zijn ook vrijwilligers nodig zijn in de zorg, voor hulp met klussen, administratie en nog veel meer.


Projecten op scholen

Als vrijwilliger zijn de mogelijkheden zowat eindeloos! Je kunt werken op kinderdagverblijven, kleuterscholen, basisscholen, middelbare scholen en speciale scholen voor kinderen met een geestelijke beperking, dove kinderen en kinderen met leerproblemen.

Je kunt aan de slag bij een van de scholen, afhankelijk van jouw wensen en jouw vaardigheden. Qua vakken krijgen de kinderen les in Engels, wiskunde, gezondheid & hygiëne en computertechnologie. Volop te leren dus! Er zijn ook mogelijkheden om één op één onderwijs te geven aan een kind buiten de schooluren. Het werken met kinderen is hier zo ontzettend leuk. Je leert veel van de Ghanese manier van lesgeven en zij leren weer van jou.

Om hier enthousiast aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je affiniteit met het onderwijs hebt, de Engelse taal beheerst, kennis hebt van het onderwerp. Zoals ook in het Nederlandse onderwijs zijn hier zelfredzaamheid, zelfstandigheid en initiatief erg belangrijk. Kinderen zijn natuurlijk ook kinderen.


HardtHaven Children’s Home

HardtHaven Children's home is deel van het project waar je gaat helpen en draagt zorg voor wezen en kwetsbare kinderen die HIV / AIDS of ernstige medische problemen hebben. Het is huis biedt momenteel een veilige leefomgeving voor 21 kinderen. De kinderen worden verzorgd door lokale huismoeders en ze leven met kinderen van andere leeftijden in een soort gezin. Op deze manier kunnen ze zo normaal mogelijk opgroeien. Alle kinderen gaan naar school, want een goede opleiding is de basis voor ontwikkeling.

In de ochtend zal je gaan helpen op een van de scholen of je helpt met andere activiteiten in de communities, zoals gezondheidsvoorlichting. In de middag komen de kinderen weer terug naar HardtHaven.

Als vrijwilliger ga je aan de slag met de naschoolse activiteiten, huiswerk en verdere begeleiding. Vanuit onze visie om kwetsbare kinderen te beschermen, zullen vrijwilligers die via Fair2 met kinderen gaan werken nooit de zorg voor hen op zich nemen. Je helpt hen juist met datgene waar ze verder mee kunnen komen, extra onderwijs en creativiteit.

Verder ondersteunt HardtHaven 30 vrouwen en kinderen in en rondom Kpando. De ondersteuning is o.a. op het gebied van gezondheid, onderwijs, voeding en medicijnen en afhankelijk van hun behoeften. Ook hierin kun je een rol spelen.