Vrijwilligerswerk en onderwijs in Tanzania in Afrika

Vrijwilligerswerk in Tanzania


Op een prachtige plek in het noorden van Tanzania ligt een project met als doel armoede te verminderen door onderwijs en begeleiding. Als vrijwilliger kun je hier op veel verschillende manieren bijdragen. Bij dit project kun je als vrijwilliger een heel belangrijke bijdrage leveren: activiteiten met kinderen en jongeren organiseren, helpen met klusjes rond het project, nieuwe ideeën inbrengen, die helpen in de ontwikkeling van het project. Er is altijd genoeg te doen en ruimte voor eigen initiatief.
Land:Tanzania in Oost-Afrika, het project ligt in het noorden
Bijzonder:wat je ook doet op dit project, je ondersteunt altijd scholing voor kwetsbare kinderen
Hoe:als vrijwilliger, alleen, samen en voor gezinnen
Duur:vanaf 2 weken kun je al terecht op het project
Seizoen:het hele jaar door, regenseizoenen van okt t/m dec en maart t/m mei
Fair?met je komst en inzet draag je bij aan een betere toekomst van kwetsbare kinderen

Het project voor vrijwilligerswerk in Tanzania

Het project in Tanzania kent een lokale staf voor alle werkzaamheden.
Vrijwilligers leveren daarnaast een heel belangrijke bijdrage: kinderen en jongeren krijgen meer aandacht in hun leerdoelen, je organiseert buitenschoolse activiteiten voor en met hen, er worden klusjes gedaan en nieuwe ideeën kunnen worden ingebracht, die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van het project. Er is altijd genoeg te doen en ruimte voor eigen initiatief.

Iedereen kan een bijdrage leveren, niet alleen mensen met een sociale of onderwijsachtergrond. Er zijn al veel vrijwilligers in Mto wa Mbu geweest, uit allerlei richtingen en leeftijdsgroepen.

We hanteren een onderste leeftijdsgrens van 18 jaar: ook daarop zijn uitzonderingen mogelijk, maar dan is schriftelijke toestemming van ouders vereist. Een bovenste leeftijdsgrens is er eigenlijk niet.

De belangrijkste voorwaarden zijn enthousiasme, creativiteit en plezier in het werk en de bereidheid om jouw vaardigheden, kennis en kunde in te zetten.


Accommodatie

Het project ligt tegen Lake Manyara National Park aan ligt.
Het terrein is omheind en omvat een aantal gebouwen:
* het grote huis met een aantal lokalen voor lessen: een computerlokaal, een lokaal voor de peuters een keuken en een toiletblok, een grote leefruimte die overdag door de kinderen wordt gebruikt en waar ‘s avonds vaak de aanwezige vrijwilligers bij elkaar komen.
* een bibliotheek met les- en leesboeken. Deze ruimte wordt ook gebruikt voor vergaderingen van bijvoorbeeld ouders en staf en als studieruimte.
* de kinderbanda (banda=hut), een speeltuintje, een sportveld en het gebouwtje voor de bewakers.

Op een afgescheiden stuk van het terrein staan drie banda’s waar vrijwilligers tijdens hun verblijf wonen.


Achtergrond van het project

Twiga betekent ‘giraffe’ in het Kiswahili, de officiële taal van Tanzania. Een giraffe steekt zijn nek uit en dat is wat het project ook doet voor deze kwetsbare kinderen. Momenteel biedt het aan circa 200 mensen een toekomst met meer kansen. Het project heet Sarakasi ya Vijana, wat ‘Acrobatiek van de jeugd’ betekent en staat voor de capriolen die het leven kan uithalen.

Het doel is deze kinderen te ondersteunen en te inspireren om een positieve verandering in hun leven teweeg te brengen en de vicieuze cirkel van armoede en geweld te doorbreken. We doen dit onder andere door het leveren van onderwijs en basisvoorzieningen, zoals eten, kleding, persoonlijke hygiëne en gezondheidszorg voor de kinderen en hun verzorgers. De kinderen zijn geselecteerd in samenwerking met de afdeling Jeugd en Welzijn van de Tanzaniaanse overheid.

We voorzien in voedzame maaltijden, kleding, extra schoollessen, persoonlijke verzorging en medische zorg voor de kinderen. Daarnaast hechten we veel waarde aan het aanleren van sport en spel en de zogenaamde ‘lifeskills’, met thema’s als respect, geweldloosheid, milieu en communicatie. Alle kosten van onze kinderen worden gedekt vanuit het studiefonds. Hoe meer geld er in het studiefonds zit, hoe meer kinderen we een betere toekomst bieden.


Het programma voor de kinderen van het project

Het dagprogramma
Op weekdagen komen er ‘s ochtends 15 peuters naar Sarakasi. Ze krijgen eten, onderwijs, en educatief spel begeleid door twee leidsters, eventueel aangevuld met vrijwilligers. De leidsters hebben al veel geleerd van de vrijwilligers.
Op zaterdag is er geen school en komen alle kinderen van de primary (basis) school en de peuters naar het centrum. Er is vaak extra les maar er is ook ruimte voor sport, spel en creatieve activiteiten.
Op deze manier kunnen we ook het welzijn van alle kinderen in de gaten houden (naast de regelmatige huisbezoeken door de social worker).

Het vakantieprogramma
De kinderen hebben vier schoolvakanties in het jaar: 5 weken in december, 1½ week Paasvakantie, 5 weken in juni en 1 week in de herfst. In deze vakanties krijgen de kinderen intensief bijles in al hun schoolvakken. Het niveau op Tanzaniaanse overheidsscholen is zeer laag. Met deze bijlessen proberen we het onderwijsniveau van onze kinderen zoveel mogelijk te verbeteren. Daarnaast geven we in de vakanties aandacht aan life skills trainingen en educatieve excursies.
Tijdens deze vakanties zijn niet alleen de bovengenoemde groepen dagelijks aanwezig maar ook vaan de kinderen die op kostschool zijn en voor de vakantie naar huis komen, soms nog aangevuld met enkele kinderen van staf- en bestuursleden. Het is dan echt een drukte van belang. Overal zie je groepjes die met een leraar zich verdiepen in een schoolvak of die tussendoor een potje voetbal spelen of een kaartspelletje. Tijdens een vakantie proberen we ook vaak een leerzaam uitstapje te organiseren.


De dorpen Mto en Mbu

Het project ligt bij de dorpen Mto wa Mbu ligt ongeveer 120 km van Arusha in het noorden van Tanzania, aan de voet van de Rift vallei of Grote Slenk. Mto wa Mbu ligt tegen het schitterende Lake Manyara National Park aan, waar je boomklimmende leeuwen en allerlei vogels vindt. Het park is vernoemd naar het meer dat wordt gevoed door het water dat afstroomt van de steile wanden van de Rift vallei. Mto wa Mbu ligt op de weg naar de Ngorongoro Crater, de Serengeti en Lake Natron, wat het een ideale uitvalsbasis of rustplaats maakt voor vele safarigangers.

Populatie
De huidige populatie van Mto wa Mbu is ongeveer 33.000 mensen. De talen die er gesproken worden zijn Kiswahili, Kiburu, Kipare, Kichagga en vele andere. De twee hoofdreligies zijn Islam en Christendom. De naam van het dorp betekent letterlijk ‘Rivier van de Muggen’, door de vele watertjes die muggen aantrekken.