Tijdens je vrijwilligerswerk

Tijdens je vrijwilligerswerk

Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je vrijwilligerswerk, willen we je voor je reis zo goed mogelijk inlichten over de lokale omstandigheden. Informatie over de veiligheid, lokale gidsen, het betaalmiddel, de accommodaties; je vindt het allemaal hieronder. Daarnaast kun je lezen wat je het beste kan doen als je met een geldbedrag extra wil bijdragen.


Veiligheid

Je hoeft je tijdens je vrijwilligerswerk geen zorgen te maken over de veiligheid. De communities waar je als vrijwilliger aan de slag gaat, zijn veilig. De gemeenschappen zijn erg hecht. Ze zien jou ook als onderdeel van het dorp en iedereen let dus op jou. Je kunt in de communities prima 's avonds alleen een wandeling maken. Luister wel goed naar de lokale bevolking. Zij kennen de omgeving en kunnen eventueel onveilige situaties het beste inschatten.


Lokale cultuur

Het is belangrijk dat je de gewoonten en gebruiken van de plaatselijke bevolking respecteert. Afrikanen zijn over het algemeen minder direct dan Nederlanders en zullen dus ook minder snel laten blijken dat ze iets niet op prijs stellen.

  • Qua kleding adviseren we je kleding te dragen die knieën en schouders bedekt. Loop daarnaast niet met duidelijk zichtbare kostbaarheden rond. Vooral om eventuele diefstal te voorkomen.
  • Fotografeer daarnaast alleen mensen die dit op prijs stellen. Vraag voordat je een foto maakt altijd of deze persoon dit goed vindt.
  • We raden je sterk af om geld te geven aan bedelaars. Wat je dan beter kunt doen, is dat je eten voor hen koopt. Vraag aan je lokale begeleider hoe je het beste kunt reageren als je twijfelt.


Accommodaties

Natuurlijk hebben we de meest bijzondere locaties voor je uitgezocht. Als vrijwilliger overnacht je bij Afrikaanse families in hun communities! Je slaapt in een Afrikaanse hut en maakt gebruik van lokale sanitaire voorzieningen. Het toilet is vaak een ‘droge wc’, soms is er een latrine. De douche is meestal een eenvoudig washokje, soms met een douche en vaak was je je vanuit een grote pot met water, wanneer er geen waterleidingen zijn. Zo leer je het échte Afrikaanse leven kennen en ben je onderdeel van hun gemeenschap! Alle accommodaties zijn schoon en worden met liefde gerund door de lokale mensen. De kamers en hutten zijn voorzien van een klamboe. Toch raden we je aan wel een geïmpregneerde klamboe mee te nemen. De klamboes in de lokale hutten zijn niet altijd geïmpregneerd.


Extra bijdragen?

Wanneer je met een geldbedrag lokaal extra wilt bijdragen, raden we je aan om dit altijd eerst met Fair2 of onze lokale partners te overleggen. Wij kunnen je dan adviseren aan welke doeleinden je het geld het beste kan besteden. Vaak gaat het geld in een lange termijn pot, waardoor grote duurzame ontwikkelingen in de kleine dorpjes tot stand kunnen worden gebracht. Daarnaast adviseren we je om eventuele materialen (die je bijvoorbeeld aan een lokale school wilt geven) ter plaatse in het land te kopen. Zo profiteert ook de lokale economie hiervan. Geef dus nooit zomaar geld aan de plaatselijke bevolking!


Betaalmiddel & kosten

Ieder land heeft een eigen valuta. Kijk hiervoor bij de specifieke landeninformatie. In de meeste steden in Afrika kun je pinnen met Visa creditcard. Maestro of mastercard werkt slechts in enkele gevallen: vaak maar bij 1 bank in de hoofdstad. Voor andere creditcards geldt hetzelfde.

Neem naast je creditcard ook wat contant zakgeld mee in 50 euro biljetten, die je kunt wisselen in de plaatselijke valuta wanneer de pinautomaten niet werken.

In de reissom van ons vrijwilligerswerk is het volgende inbegrepen: projectbegeleiding, airport pickup, vervoer, onderdak, eten & drinken.


Lokale hygiëne

Tijdens jouw vrijwilligerswerk proef je lokale gerechten en ontdek je de geheimen van de Afrikaanse keuken! Het eten dat in onze accommodaties wordt geserveerd, is van goede kwaliteit. De mensen die het bereiden weten dat Europeanen over het algemeen een minder goede resistentie hebben tegen bacteriën en weten hoe ze voedsel moeten bereiden zodat het voor ons veilig is. Was je handen wel altijd goed voordat je gaat eten.

Op straat vind je veel eet- en drinktentjes. Drink nooit van lokaal water, maar altijd van een nog niet geopende fles! Let er daarnaast op dat de producten voldoende verhit moeten zijn en snijd altijd de schil van het fruit.


Elektriciteit / telefoneren / internet

De stopcontacten zijn niet overal geschikt voor Europese stekkers. Neem daarom voor de zekerheid een wereldstekker mee. Daarnaast hebben sommige dorpjes geen toegang tot elektriciteit. Laad je telefoon en fotocamera dus altijd op als dit mogelijk is, bijvoorbeeld als je in de dichtstbijzijnde grote stad bent. Of neem een oplader op zonnecellen mee.

In grote steden zijn internetcafés, soms ook met wifi. In de meeste kleine plaatsen is er geen toegang tot internet. Het lokale netwerk voor mobiele telefoons heeft vaak wel een groot bereik, ook in kleine dorpen. We adviseren je een lokale simkaart te kopen en die in je telefoon te doen of een oude telefoon mee te nemen voor een lokale simkaart. Zeker wanneer je voor langere tijd gaat.


Lokale gidsen & fooi

Als vrijwilliger kun je ervoor kiezen om in de weekenden uitstapjes te maken naar mooie gebied in de omgeving. Deze uitstapjes worden begeleid door lokale gidsen als je de omgeving zelf nog niet zo goed kent. Deze gidsen spreken goed Engels / Frans en laten jou de mooie plekken van het land zien en kennen als geen ander de tradities en leefgewoontes van de lokale bevolking. Locals are our experts!

In principe verblijft een gids vaak op dezelfde plekken als jij in het weekend, met name in de dorpen. Wanneer je in een hotel slaapt, heeft de gids vaak wel een andere accommodatie. Hij verblijft dan bij een familie in de omgeving en eet op lokale plekken. Je kan gewoon aangeven wanneer ze de lokale gids weer wilt zien.

De gebruikelijke fooien verschillen erg per land, zowel voor fooi in lokale restaurants als voor je gidsen. We geven je hierover per land advies.